Våra "bekämpningsmedel"

  När man odlar ekologiskt så kan man inte använda sig av olika kemiska bekämningsmedel för att behandla ohyra, sjukdomar m.m. Istället använder vi oss av naturliga medel! 

  • I tunnlarna surrar det konstant av humlor, bin och getingar. De hjälper oss med pollineringen och är ett första steg mot ohyra.
  • I raderna kan man dessutom se svarta påsar som hänger med jämna mellanrum - det är tvestjärtsbon! Tvestjärtarna kommer fram på natten för att äta små insekter som finns i hallonen, men för att de ska slippa vandra hela vägen från marken och upp till toppen av busken har vi gjort bon åt dem. Svarta hundpåsar fylls med lite gammalt gräs, några små hål görs och sen är det bara att hänga upp dem. 
  • Ett annat problem som vi får med jämna mellanrum (speciellt när det är varmt och fuktigt ute) är Spinnkvalster. De skadar plantorna genom att lägga en spindelväsvliknande hinna över bär och blad. Då gäller det att bekämpa kvalster med kvalster! Vi förebygger problemet genom att köpa in pyttesmå, röda Rovkvalster (de är knappt synliga med blotta ögat) som strös ut i raderna. Rovkvalstrena äter sedan upp eventuella Spinnkvalster.


Tunnlarna

  Eftersom hösthallon inte tycker om att få vatten på sig har tunnelodling blivit vår grej! Vi plockar hallon i 100 meter långa tunnlar och med åren har vi kommit upp i hela 22 stycken.
  Det kupolformade taket gör att vi inte får bara en solsida. Istället utnyttjar vi solens bana och under dagen får vi sol på hallonens alla vinklar och vrår.
  Efter några år skaffade vi "dörrar" till tunnlarna för att riktigt kunna stänga in värmen. Men nog ser de ut som rumdskepp när man kör förbi på kvällen ;)

Stängda hallontunnlar

Ekologiskt är Logiskt

  Vi odlar ekologiskt. Det betyder bland annat att vi inte använder kemiska bekämpningsmedel och får tänka till lite extra för att komma på olika lösningar. Men att klura ut nya sätt att göra saker på är en del av charmen och vi älskar det!
  Vi är KRAV-godkända. Det betyder att vi kontrolleras av ett certifieringsorgan och får därmed en kvalitetsstämpel på våra produkter.
Från ovan

  Ibland är det svårt att förstå hur stort området är och hur många tunnlar vi har. Men 2017 byggde vi ett par hus på området och sittandes på taket fick vi plötsligt se allt från en ny nivå.