Odlingen

  Vi har 1,2 mil hallonhäck och är Sveriges största odling av ekologiska hallon. I början prövade vi på både sommar- och hösthallon, men vi har nu valt att specialisera oss på hösthallon. 
  Hallonen odlas enbart i tunnel, eftersom hösthallon inte tycker om att få regn på sig. Tunnlarna gör att vi inte behöver tänka lika mycket på vädret när det är dags att plocka - det är helt underbart att gå omkring under tak och höra regnet skvala utanför!

Hallonplantor i raka rader

Våra hallonsorter

  Efter flera försök odlar vi nu bara hösthallon som ger bär från mitten/slutet av Augusti tills frosten tar dem i Oktober.

 • Autumn Bliss: Vårt fantastiska självplockshallon, med stora rödlila bär. Den kryddigt fylliga smaken gör sorten extra läcker!
 • Boheme: Det svenska rosaröda hallonet, som med sin sötsyrliga smak påminner om skogshallon.
 
Restauranghallon
 • Golden Bliss: En "syster" till Autumn Bliss, som med sin gyllengula färg lyser upp en dessert.
 • Diana: Det ljuvligt aprikosgula hallonet med en fyllig smak som nästan påminner om inlagda persikor.
Första klass-bär på väg till restaurang, från vänster: Autumn Bliss, Boheme och Diana

Plockarna

  Våra hallonplockare är ungdomar som sommarjobbar hos oss. Innan hallonsäsongen har kommit igång hjälper de oss med uppbindning och rensning i hallonraderna. När hallonskörden är slut hjälper de till med invintringen av hallonlandet.
  Plockningen sker 2-3 gånger i veckan och när skolan har börjat är det eftermiddag/kväll som gäller med leverans morgonen därpå. 
  Vi är väldigt noga med hygienen ute i hallonlandet och alla plockarna måste tvätta händerna innan de börjar plocka. Om de sedan råkar stryka sig i ansiktet, snyter sig, klappar hunden eller går på toa m.m. så måste de tvätta händerna igen. Allt för att hallonen inte ska få på sig några som helst bakterier!

Första klassbär i två olika färger och självplockskvalité

Kvalitéer

  Vi plockar hallon i fyra olika kvalitéer:

 • Första klass-bär: som säljs till butik och restaurang m.m. De helt perfekta hallonen som är perfekta som dekoration på tårtor och efterrätter.
 • Självplockskvalité: Som om du skulle ha plockat dem själv. I princip perfekta, men ett och annat litet skadat bär slinker med ibland.
 • Saft&Sylt-bär: som säljs till olika förädlare och som vi även gör egna produkter av. Blöta bär som passar perfekt att koka saft eller sylt på, eller varför inte mixa till en smoothie. 
 
 • Släng-bär: de enstaka dåliga hallonen som måste plockas av för att exempelvis mögel inte ska spridas. De hallonen säljs inte, utan får bara ätas av grisar och höns!
Även tuffa killar plockar hallon!
Det gäller att hålla koll på alla olika kvalitéer!
Noggrann invägning!

Våra "bekämpningsmedel"

  När man odlar ekologiskt så kan man inte använda sig av olika giftiga bekämningsmedel för att behandla ohyra, sjukdomar m.m. Istället använder vi oss av naturliga medel! 

 • I tunnlarna surrar det konstant av humlor, bin och getingar. De hjälper oss med pollineringen och är ett första steg mot ohyra.
 • I raderna kan man dessutom se små, svarta påsar som hänger med jämna mellanrum - det är tvestjärtsbon! Tvestjärtarna kommer fram på natten för att äta små insekter som finns i hallonen, men för att de ska slippa vandra hela vägen från marken och upp till toppen av busken så har vi gjort små bon åt dem. Svarta hundbajspåsar fylls med lite gammalt gräs, några små hål görs och sen är det bara att hänga upp den. 
 • Ett annat problem som vi får med jämna mellanrum är Spinnkvalster som skadar plantorna och lägger en spindelväsvliknande hinna över bären. Då gäller det att bekämpa kvalster med kvalster! Vi köper in pyttesmå, röda Rovkvalster (de är knappt synliga med blotta ögat) som strös ut i raderna. Rovkvalstrena äter upp Spinnkvalstrena och vi slipper det problemet under säsongen.
 • Ett ganska nytt problem vi har upptäckt är Vecklare. Det är en mal-liknande insekt som vecklar ihop hallonbladen och placerar sin larv inne i "boet". Det låter inte så farligt först, men den föredrar att veckla ihop sig runt blomknopparna och förökar sig snabbt. Då ger vi oss ut med sekatör och hink och letar efter dem - varje hittat bo knipsas sen av och slängs.
Man måste vara noga i jakten på vecklare
Tvestjärtsbon
Vi letar insekter!