Bloggen

Välkommen till bloggen! 
Här ska vi försöka berätta om vad som händer i odlingen, men också i våra "vanliga" liv, roliga kommentarer, lägga upp bilder m.m. så ofta vi bara hinner. 
Trevlig läsning :)

Lycklig hund!

  Min rygg har länge småbråkat med mig; ischias med mera, men jag har "peppar-peppar" sluppit undan ryggskott. Ända tills i onsdags....!

  Jag skulle bara ut till getterna i lagården. Sen skulle jag och pappa iväg på Ekologiska Lantbrukarnas Höstmöte i Vänersborg. 
  Bara sträcka ut handen åt sidan efter äpplen åt dem.
  PANG!
  Förstod först inte vad som hade hänt. Det hade smällt till lite i ryggslutet - kändes inte så farligt, så jag började gå mot getterna. Inser ganska snart att jag knappt kan gå. Kan inte böja mig framåt, bakåt eller åt sidan. Skriker till när jag sträcker ut armen mot getgrinden. 
  Handen glider mot fickan - NEJ, säg inte att mobilen ligger inne på laddning! Överväger starkt att stå kvar hos getterna tills någon saknar mig och de kommer för att hämta mig. Men det tar för lång tid, vill bara in.
  Börjar långsamt ta mig ut ur lagården och vandrar upp mot huset. Eller, vandrar är väl fel ord, hasande myrsteg är nog ett bättre alternativ. Kvidande och med ryggen i en konstig vinkel. Det har aldrig tagit så lång tid att gå 100 meter.
  Som tur är kommer mamma ut när jag närmar mig. Hon hjälper mig in (jag måste ju nästan lyftas uppför trappstegen) och pappa får dra av mig kängorna.
  Efter ännu ett antal minuter kan jag typ sätta mig på en stol, med värme mot ryggslutet och sammanbitna tänder. Att åka någonstans är helt otänkbart.

  Pappa åkte själv till Vänersborg, mamma hjälpte mig till sängen och sen var det dags för viloläge. Muddy har inget emot mitt ryggskott (finns ju inget bättre än att ta en tupplur), bortsett från att jag inte kan böja mig för att ge henne mat.
  Bästa kompisen just nu är en påse med frusna ärtor - denna gudagåva som får smärtan att släppa i ryggen! Visserligen hjälper den inte mot frustrationen av att inte kunna göra något, men jag tar vad jag får.

  Men.... vi skulle ju öppna gårdsbutiken i December, jag skulle koka mängder med saft och sylt, och andra spännade planer....
  Istället blev det ryggläge, vila och absolut INGA TUNGA LYFT! Skit också, jag som var så peppad på att komma igång.
  Men det var kanske meningen att jag skulle vila ett tag istället, återhämta mig ordentligt för en gångs skull. Och lyssna på Muddy som snarkar bredvid mig!

//Annika

Muddy "sympati-vilar" med mig!
Muddy "sympati-vilar" med mig!
Läs hela inlägget »

  Allt började med att jag frågade våra ungdomar förra året om de kunde komma på några roliga grödor att provodla och Maja sa: "Min kompis odlar vattenmeloner i sitt växthus, det kanske skulle funka!".
  Det där fröet hon sådde började växa i mig och jag letade information hela vintern om det skulle vara möjligt.... och det ser vi nu att det var!

 

 Jag hittade ekologiska fröer och började dra upp plantor. De växte på bra och planterades ut. Men sen mådde de inget vidare och vi trodde ett tag att alla skulle dö. Det hade blivit alldeles för varmt i tunneln och plantorna torkade.
  Men vi fortsatte vattna och hoppas på det bästa, och plötsligt insåg vi att hälften av plantorna fortfarande levde och ville ha gödsel. 

  Sen kom blommorna! 
  Jag visste inte om bin och humlor skulle fatta att det fanns nektar även i de här blommorna, och inte bara inne hos hallonen, så jag hjälpte till med pollineringen i en vecka ungefär.
  Meloner har både honblommor och hanblommor, och under "honan" sitter fruktknölen som ska bli melonen. Med hjälp av en liten pensel flyttade jag sen runt pollen mellan de olika blommorna och plantorna.
  För en melon blir sötare ju mer den blir pollinerad!

  Sen började väntan!
  Och vi väntade, och väntade, och väntade. Hoppades och bad att de skulle börja växa och mogna. Vid ett tillfälle trodde vi att de var klara och skar lyckliga upp en - och den var kritvit inuti.... totalt omogen, men hönsen tyckte den var god.

  Men till slut var de mogna och vi kunde äntligen prova en. Wow! De gav verkligen skäl för namnet "Sugar Baby" :)
  Under September jobbade jag hårt på att lära mig att se, känna och höra när de är riktigt mogna och jag tror nog att jag fick till det i slutändan.
  När sedan chansen för frost kom var det dags att skörda och nog blev det lite meloner alltid. Perfekta att sälja i årets sista mini-gårdsbutik i hallonlandet, och för oss att frossa i tillsammans med hallon.

  Jag har redan börjat fundera på hur jag ska lägga upp melonodlingen nästa år: ska jag lägga till någon mer sort, borde jag så dem tidigare, kan jag komma på fler recept med meloner....?
  Men jag kan hur som helst vara helt säker på en sak - det blir vattenmeloner även nästa år!
  För vem vill vara utan mina schyssta meloner?! ;)

//Annika

Läs hela inlägget »

  Att julbaka i September är speciellt, men väldigt mysigt!
  Att blanda klassiska recept, med recept som är klassiska i vår familj. Som mormors vita bockar.
  För mig är bockarna en typisk "mormor-kaka" som hon gjorde varje jul, och mamma brukade baka till mina födelsedagskalas i början på December. Då skrev hon namnen på alla gäster på bockarna, med en tandpetare doppad i grön karamellfärg.
  När jag bakade ut lussekatterna fick jag minnesbilder från när jag är 5 år och bakar tillsammans med mamma och mormor, ståendes på en pall vid köksbänken. Minnet blev så starkt och doften av saffran fick mig att le och nynna på julsånger.... :)

  Jag avslutade med pepparkaksbak och då kom mormor till mig igen!
  Genom att använda hennes speciella verktyg som "rullar" ut kakorna gick det snabbt och lätt att stansa ut alla hjärtan. Och jag fick känna det som att jag bakade med mormor precis som förr <3

God Jul (drygt 100 dagar i förtid)
//Annika

Läs hela inlägget »

  Jag älskar bröllop!!
  Har alltid gjort och kommer alltid göra <3
  Därför är det extra roligt när vi får bröllops-beställningar, i år har vi haft tre än så länge!
  Det brukar oftast handla om dekorationshallon till efterrätten och ett visst antal. Då räknar vi ut exakt hur många hallon som behövs, plussar på ett antal för säkerhets skull, och sen plockar vi. Räknandes, 1-2-3..., med max 20 hallon i varje ask för att de ska få så lite tryck som möjligt.
  Egentligen är det den jobbigaste typen av plockning - man blir så trött i huvudet - men det är också så himla roligt! Både att se de vackra hallonen i askarna och att tänka sig hur resultatet kommer bli. När våra hallon får vara med på ett pars lyckligaste dag!
Kan det bli bättre än så!?!

//Annika

Läs hela inlägget »

  Älskar, älskar, älskar våra nytryckta etiketter!!!!
  Mycket "pilljobb" med design och storlekar, men resultatet blev superbra :D

//Annika

Läs hela inlägget »
  "Julen är här!"
  Det är alltid lika kul att planera årets temadag, komma på vilket fika som ska bakas och hur vi kan ta roliga bilder!
  Årets tema - 101 dagar till Jul - känns extra kul, eftersom vi kan blanda glatt och läskigt på samma gång - en jul utan Grinchen skulle inte vara jul för oss ;)
  Då fick jag klura lite på rekvisita (förutom fikabrödet) och tillverkade en Grinchen-keps. Brorsan hakade genast på och vår "photo-shoot" var en riktigt höjdpunkt på dagen.
  Jag såg inte vad han gjorde bakom min rygg, men Alex som fotograferade kunde inte sluta skratta....!
  Och, ja.... ni kan ju se resultatet i dessa blandade bilder.
  Hoppas vi ses i ett juligt hallonland!

//Annika
Läs hela inlägget »

  Ibland har man det bra!
  Levererade hallon till Bramleys i Lidköping. Förutom äpplemust gör de en fantastiskt god hallon/äppelmust på våra Boheme-hallon.
  Och jag fick en flaska att dricka i bilen på vägen hem <3

//Annika

Läs hela inlägget »

  Just nu är det hett i hallonlandet. I tunnlarna råder medelhavsklimat, varmt och fuktigt. Alla går runt i shorts och t-shirt när de jobbar. Vattenflaskorna fylls på ofta.

  Jag däremot, tar på mig långbyxor, kängor, varmaste vinterjackan, mössa och vantar. Svettas hela vägen fram till min arbetsplats.
  Frysrummet!

  I frysen är det 19 minusgrader och med den vanliga oturen går fläktaggregatet alltid igång just när man ska jobba där inne....!
  Kallt, kallt, kallt. Packar hallon till leverans och står tillslut på knä för att nå askarna på nedersta hyllan. Måste gå ut ibland för att värma mig och kalkylera om jag har packat tillräckligt många askar än. Det har jag självklart inte.
  Egentligen är jag dum som går ut emellanåt, då fryser jag bara mer när jag går in igen, men man blir galen av att stå bredvid fläkten!

  Ja, ja, nu är det klart och jag ska snart sätta mig i bilen och leverera. Hallonen kommer ha det kallt och skönt i bagagaget med kylaggregatet på - medan jag säkert får svettas i kupén :)

//Annika

Läs hela inlägget »

  Alldeles nyss var de små fjuniga dunbollar, och nu är de fjädriga "små-höns" som kan sitta på pinne!
  Det går så himla fort med kycklingar och det känns nästan som om de växer mitt framför ögonen på en.
  Fast..., de är inte gulliga riktigt hela tiden. Jag brukar säga att kycklingar går igenom faserna: Gullig - Gullig - Gullig - FulSöt - Rugguggla!! - Tonårsskev - och Gullig igen!
  Och nu har de kommit igenom de där "fula" faserna (ingen mening med att visa bilder på dem när de ser ut att ha körts i en torktumlare) och ser plötsligt ut som hönor och tuppar i mini-format :)
  För visst blev det båda sorter. Vi trodde in i det längsta att det bara var hönor - alla tecken tydde på det - och sen började kammarna att växa och rodna på de flesta av dem... = tuppar!
  Ja, de är underbara de små liven! Och så kul att bara stå och titta på, speciellt nu när de har fått flytta in till den stora flocken. Yzma förklarade direkt för de andra att det här var hennes kycklingar och INGEN rör hennes kycklingar! Tuppen tyckte att de såg jätteläskiga ut och ville inte gå nära dem i början, men kycklingarna var modiga från start och nu springer de runt bland sina "tanter och farbror", kramar mamma en stund och sen kutar de iväg igen :)
  Gullungar!

//Annika

Läs hela inlägget »