Saft ska kokas

  Jag tror inte på modern teknik. Åtminstone inte när det kommer till mathantverk.
  Att använda en ”saftmaja” eller följa den numera vanliga metoden; ”pressa-söta-pastörisera”, är ingenting för mig.
  Jag vill att saft ska smaka saft. Precis som när jag var liten. Eller ännu hellre, som när mina föräldrar och morföräldrar var små. Det var därför min morfar provsmakade all saft när jag tog fram mitt recept. Målet var att den skulle smaka som hans mammas.
  När han var nöjd – var jag nöjd!
 
  Saft ska som sagt kokas, i flera steg.
  Hallonen kokas mosiga tillsammans med vatten, för att sen hällas upp på silduk.
  Tålamod, tålamod, saften behöver tid att droppa.
  Sen tillbaks till grytan igen, tillsätta socker och dags för kokning. 10 minuters bubblande medan jag skummar.
  Varmt, ångande, doftande!
  Flaskor ska värmas, korkar kokas. (Ja, ännu en kokning!)
  Hälla upp, kork på.
  Allt är klart. Allt är kokat. Dags att smaka.
  Precis som när jag var liten!

/Annika

Kommentera gärna: